Nusipynę vainikus, paieškoję paparčio žiedo ir pašokinėję per laužą tikrai išalksime. Ką verta pasiruošti namuose ir ką smagiai besišnekučiuojant išsikepti ant žarijų pataria prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ grilio ekspertas Vidas Nadzeika.
Jis siūlo pagalvoti apie įvairaus amžiaus valgytojus, tačiau nebijoti eksperimentuoti: juk nebrangiai grilinti galima ir mėsą, ir daržoves.
Laukdami kepsnių, mėgaukitės užkandžiais
Prie Joninių laužo susiburia ir kelios šeimos su įvairaus amžiaus vaikais, ir didesnės draugų kompanijos – tada geriau iš anksto susitarti, kokius užkandžius vežtis ir ką išsikepti ant žarijų.
Visada praverčia maži sumuštinukai, trapučiai, riešutai, alyvuogės, sūrio ir daržovių lazdelės su humusu ar namie kepti pyragėliai su sūriu bei žalumynais. Tereikia šaldytos sluoksniuotos tešlos lakštą supjaustyti stačiakampiais ir ant jų išdėlioti mėgstamo sūrio gabalėlius su smidrais ar gražgarstėmis ir maždaug 12 minučių juos pakepti orkaitėje.
Puikūs užkandžiai būtų ir įvairūs vaisiai. Grilio ekspertas Vidas Nadzeika sako, kad jei pasiėmėte jų daugiau, dalį galite išsikepti ant grotelių: „Patieskite foliją, ant jos pabarstykite rudojo arba miltelinio cukraus, išdėliokite stambiai pjaustytus vaisius. Taip cukrus karamelizuosis su išsiskyrusiomis sultimis ir suteiks vaisiams dar geresnį skonį. Saldesni vaisiai gali būti patiekiami kaip desertas, o rūgštesni – kaip priedas prie mėsos ar žuvies.“
Švęskite Jonines pigiau
Jei tik dabar nutarėte išbandyti kepimo ant grilio privalumus ir pradėjote ieškoti, ką įsigyti naujokui, jums pasisekė: sutaupysite. Iki birželio 23 d. „Rimi Lietuva” galima pasinaudoti didelėmis nuolaidomis grilio įrankiams.
„Pigiau bus galima įsigyti kepsninių su įvairiais priedais, anglių, bambukinių iešmelių, grilio lėkščių, mėsos termometrų – visko, ko reikia, kad piknikas pavyktų. Ruošdamiesi iškylai, iki 23 d. įsigykite ir privačiu „Rimi“ prekės ženklu pažymėtų atšaldytų kiaulienos šonkaulių – jų 1kg kainuos tik 4,29 Eur. O skubantys dar tą pačią Joninių išvakarių dieną galės įsigyti mūsų kulinarijos meistrų paruoštų kepti šašlykų ir mėsos kepsnių, pažymėtų ženklu „Mano dienai“: jų kainos ir kokybės santykis maloniai nustebins būsimus iškylautojus“, – sako rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovė D. Čenkienė.
Vaikai neatsisakys vištos sparnelių ar mėsainių
Vaikai dažnai nesusivilioja aštresniais mėsos kepsniais, šonkauliais ar šašlykais, tad jiems iškepkite tai, ką mėgsta. Vilius Nadzeika pataria įtraukti vaikus į maisto gamybos procesą – net jei namie jie to vengia, lauke būna daug įdomiau.
„Patarčiau kepti tai, kam nereikia stalo įrankių: plonas dešreles, vištienos sparnelių vidines dalis arba petukus, mažesniais gabaliukais supjaustytą mėsą, įvairias daržoves bei vaisius. Ruošiant skirtingų vaisių ir daržovių iešmelius išbandykite įvairias jų kombinacijas. Taip matysite, kas greičiausiai dingsta nuo iešmelio“, – pataria specialistas.
Jis priduria, kad jei ruošite mėsainius, prie jų tikrai išsirikiuos vaikų eilė: „Atsivežkite namie pasigamintą arba nusipirktą mėgstamą padažą, mėsainių bandelių, daržovių, sūrio, mėsainių maltinukų. Juos apkepkite grilio keptuvėje po 5-8 minutes iš kiekvienos pusės, perpjautas bandeles irgi šiek tiek apkepkite. Ant jų puselių dėkite salotos lapą, maltinuką, rauginto agurko griežinėlį, šiek tiek padažo, čederio sūrio, avokado griežinėlė ir užvožkite kita bandelės pusele“.
Tiems, kurie nori pasilepinti be didelio pasiruošimo, puikiai tiks jau užmarinuoti šašlykai ir kepsniai, kuriuos tik reikia užmesti ant grotelių. Jie „Rimi“ parduotuvėse pažymėti ženklu „Mano dienai“.
O jei vilioja kažkas ypatingesnio – galima pasiimti pigesnių atšaldytų kiaulienos šonkaulių su „Rimi“ privačia etikete. Šiuo metu jų kaina – vos 4,29 Eur už kilogramą. Tai gali tapti puikiu pasirinkimu, kai norisi ką nors iškepti lėtai, ramiai, su daugiau skonio ir kvapo.
Trumpai tariant – Joninėms ruoštis galima ir paskutinę minutę, svarbiausia – gera nuotaika, keli artimi žmonės šalia ir kvapnus dūmas iš kepsninės.
„Rimi“ pataria šventei pasiruošti šonkauliukų ir svečius nustebinti dar vienu patiekalu – grilintomis salotomis.
GRILYJE KEPTI KIAULIENOS ŠONKAULIAI SU BARBEKIU PADAŽU
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
Mėsai:
- 3 kg atšaldytų kiaulienos šonkaulių su mėsa
- 2 šaukštai druskos
- 2 šaukštai rūkytos aitriosios paprikos miltelių
- 2 šaukštai rudojo cukraus
- 2 šaukštai saldžiosios paprikos miltelių
- 1 šaukštas česnakų miltelių
- 1 šaukštelis šviežiai maltų juodųjų pipirų
Barbekiu padažui:
- 750 g kečupo
- 125 ml vandens
- 70 g rudojo cukraus
- 80 g medaus
- 2 šaukštai citrinų sulčių
- 2 šaukštai Vorčesterio padažo
- 1 šaukštas rūkytos aitriosios paprikos miltelių
- 2 šaukšteliai česnakų miltelių
- 2 šaukšteliai saldžiosios raudonosios paprikos miltelių
Kaip gaminti:
- Visus ingredientus, išskyrus šonkaulius, sudėkite į vidutinio dydžio dubenį ir gerai išmaišykite. Padėkite į šalį.
- Nusausinkite nesupjaustytas šonkaulių juostas popieriniais rankšluosčiais. Apverskite mėsa žemyn, peiliu atsargiai nuimkite plėvelę. Abi puses įtrinkite paruoštu prieskonių mišiniu.
- Skardą išklokite folija, sudėkite šonkaulius, uždenkite kita folijos dalimi. Galite kepti iš karto, tačiau geriausia palaikyti šaldytuve 8–24 valandas.
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C. Jei šonkauliai buvo šaldytuve, prieš kepdami palaikykite kambario temperatūroje bent 20 minučių. Kepkite 1,5–2 valandas, kol suminkštės (tikrinkite šakute). Jei norite – galite iškepti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki 2 dienų.
- Visus padažo ingredientus sudėkite į prikaistuvį, užvirkite ant vidutinės ugnies, maišydami. Tada sumažinkite kaitrą ir virkite dar 30–40 minučių, kol sutirštės ir pasklis aromatas. Nuimkite nuo ugnies. Padažą galima laikyti šaldytuve iki 2 savaičių.
- Įkaitinkite grilį iki vidutinės kaitros. Išimkite šonkaulius iš folijos, galite supjaustyti mažesniais gabalais. Dėkite mėsingąja puse į viršų, aptepkite barbekiu padažu. Uždarykite grilį, kepkite 5 minutes.
- Apverskite šonkaulius, vėl aptepkite padažu. Kepkite dar 5 minutes. Tęskite šį procesą dar apie 10 minučių, vis apversdami ir tepant padažu kas 5 min. Iš viso kepimas grilyje turėtų trukti apie 20 minučių, kol šonkauliai apskrus ir atsiras grilio žymių.
- Likusį barbekiu padažą supilkite į dubenėlį ir patiekite šalia šonkaulių.
Skanaus!