Skip to content
Vilniečiams.lt
  • Miestas
  • Kriminalai
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Išsikalbėk
  • Reklama
  • Kontaktai
Vilniečiams.lt
Menu
Menu Close
  • Miestas
  • Kriminalai
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Išsikalbėk
  • Reklama
  • Kontaktai

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Registration is disabled

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Sostinės restoranai kviečia ragauti istorinės vilnietiškos virtuvės patiekalų

  • 2021-08-27
  • vilnieciams.lt
  • Miestas

Vilnius nuo seno turėjo galimybę būti tuo Lietuvos miestu, kurio gyventojai pirmieji susipažindavo su pasaulio virtuvių skoniais ir madomis. Greta tradicinių lietuviškų patiekalų į vilnietiškas receptų knygas nuguldavo patiekalai iš valdovų dvarų, kurių virtuvėse sukosi virėjai iš užsienio, į Vilnių vedė pirklių keliai, o greta vieni kitų čia klostėsi krikščionių pasninkų, judėjų „kosher“ ir musulmonų Ramadano tradicijos. Vilnietiška virtuvė tapo daugiakultūre, o istoriškai susiklosčiusi metropolio gastronominė istorija – neatsiejama nuo dabartinio tapatumo. Artėjančio 700-ojo sostinės jubiliejaus proga agentūra „Go Vilnius“ pristatė gastronomijos profesionalų atkurtus netikėtus Vilniaus miesto istorijos receptus, kurių paragauti galima įvairiuose sostinės restoranuose.

Gastronominės interpretacijos

Prie 2023 m. vyksiančio Vilniaus 700-ojo gimtadienio proga įgyvendinamo projekto „Skaniausios Vilniaus istorijos“ jau prisijungė daugiau nei 10 sostinės restoranų. Tarp jų – gerai pažįstamos ir vilniečių bei miesto svečių mylimos vietos: „Sugamour“, „Mykolo 4“, „Vanille Lounge“, „Lokys“, „Katpėdėlė“, „Ertlio namas“  ir kitos.

Maitinimo įstaigos adaptavo autentiškus patiekalus šių dienų virtuvei ir sukūrė naujas jų interpretacijas, atskleisdamos subtiliausius senųjų Vilniaus receptų skonius. Atkurtais patiekalais restoranai kviečia pasimėgauti tiek vilniečius, tiek į miestą atvykstančius svečius.

„Siekiame istoriją priartinti prie žmonių, kad ji atgytų ne tik knygose ar nuotraukose, bet vilniečių lėkštėse ir vaizdinguose pasakojimuose. Rengdami projektą norėjome, kad jubiliejus būtų ne formalus minėjimas, bet tikra šventė miesto gyventojams. „Skaniausios Vilniaus istorijos“ taip pat yra šios šventės dalis, kuria siekiame gyventojus interaktyviai supažindinti su išskirtine Vilniaus virtuve ir ją gaubiančiomis istorijomis“, – sako oficialios Vilniaus miesto plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė. 

Lietuviška virtuvė – ne tik cepelinai ir šaltibarščiai

Prie projekto „Skaniausios Vilniaus istorijos“ prisijungusio restorano „Mykolo 4“ vadovė Zita Rimkienė džiaugiasi iniciatyva, kuri padėjo atgaivinti dešimtis vilnietiškos virtuvės patiekalų įvairiuose miesto restoranuose: „Didžiuojamės, kad galime prisidėti prie šio projekto. Tai ne tik galimybė plačiau iškomunikuoti sostinės kulinarinę istoriją, bet ir atskleisti tiek metų vystomą mūsų restorano filosofiją – tęsti Vilniaus prieškario gastronomines tradicijas ir parodyti, kokią turtingą virtuvę iš tiesų turime.“

Anot restorano vadovės, dažnai mūsų istorinės virtuvės patiekalai klaidingai siejami vos su keliais valgiais, dažniausiai gaminamais iš bulvių. „Į mūsų restoraną ateina tie, kurie ieško kitokios, vietinės ir autentiškos virtuvės. Mūsų tikslas – pažindinti su vilnietiška virtuve ir laužyti stereotipus. Įsikūrėme senamiestyje, kur lankosi daug turistų, tačiau liūdna stebėti, kai aplink, atrodytų, jie kviečiami paragauti tik cepelinų ir šaltibarščių. Lietuviška virtuvė – ne tik cepelinai ir šaltibarščiai! Turime gausybę nuostabių patiekalų, todėl atliekame didelį edukacinį darbą ir stengiamės keisti šią nuostatą, parodydami kokia įdomi ir skoniais turtinga yra vilnietiška virtuvė“, – pasakoja Z. Rimkienė. 

Restoranas „Mykolo 4“ kviečia paragauti atkurtų istorinių Vilniaus receptų, tarp kurių – koldūnai su elniena, silkė mėlynėse, virtiniai su ožkos sūriu. Restoranas taip pat siūlo degustacinį meniu, kuriame galima paragauti litvakų foršmako, lietuviškų zrazų ir medaus ledų. „Senieji patiekalai atrado savo vietą mūsų restorano meniu. Džiaugiamės, kad žmonės ateina jų paragauti, o taip pat – renkasi kitus mūsų siūlomus patiekalus“, – sako restorano šeimininkė.

Vilniaus skoniai padės prisiminti vaikystę

Prie projekto „Skaniausios Vilniaus istorijos“ prisijungė ir restoranas „Ertlio namas“. Jo šeimininkas bei virtuvės šefas Tomas Rimydis sako, kad restoranas pasirinko atkurti vieną netikėčiausių ir į vaikystę nukeliančių patiekalų – „šaltanosius“. 

„Ragaudami šį patiekalą restorano svečiai išties nustemba – nors virtinukai gaminami su mėlynių įdaru, tačiau jie nėra saldūs. Mūsų restorano svečiams šis patiekalas kelia įvairius prisiminimus. Lietuvius jis nukelia toli į praeitį, jie prisimena vaikystę ir prosenelių bei močiučių gamintus valgius. Tuo tarpu užsienio svečius stebina netikėtas šio patiekalo skonis ir istorija“, – pasakoja žinomas virtuvės šefas.

Anot T. Rimvydžio, restoranas „Ertlio namas“ jau daugiau nei 5 metus pristato modernią istorinę virtuvę ir nuolat įtraukia į savo meniu sezoninius produktus: „Mūsų virtuvė paremta sezoniškumu, o būtent šiuo periodu mes turime nuostabų gamtos derlių. Taip jau sutapo, kad „šaltanosiai“ gaminami su mėlynėmis, kurios auga mūsų miškuose. Labai džiaugiuosi, jog galėjome prisijungti prie projekto ir į savo meniu įtraukti naują vilnietišką patiekalą, maloniai stebinantį mūsų lankytojų gomurį.“

Panašūs straipsniai:

Prie Vilniaus S. Konarskio gimnazijos – nauja sporto salė

2025-07-01

Į Vilnių ateina „Box Storage“ daiktų saugykla

2025-07-01

Išrinkta geriausia būsimo Vilniaus oro uosto atvykimo terminalo architektūrinė idėja

2025-07-01

Astrologinė prognozė liepos 1-ai

2025-07-01
varpinė

Filipinai mus gins nuo Rusijos/Ar sės Matijošaitis? (Video)

2025-06-30

Nauji Kauno mero nuotykiai

2025-06-30

Vilniuje pasaulio vargonininkai nusilenks ne tik Čiurlioniui

2025-06-30

Socdemai trimituoja šlovingai įsirašę istorijon

2025-06-30

Jubiliejinis Mindaugo karūnavimo savaitgalis Kernavėje

2025-06-30

Degė atleikų perdirbimo gamykla

2025-06-30

KTU profesorius ragina imtis veiksmų dėl kvantiniu saugumu užtikrinamos tapatybės

2025-06-30

Astrologinė prognozė birželio 30-ai

2025-06-30

Praėjusios paros įvykių suvestinė

2025-06-29

Konstruojant statinį jokios algebros – tik geometrija?

2025-06-29

Krašto apsaugos ministrė D. Šakalienė kelauja į Filipinus

2025-06-29

Nuo liepos 1 d. brangs Vilniaus viešasis transportas

2025-06-29

Vilniuje vyks Europos šalių geografijos olimpiada

2025-06-29

Raginama nemažinti atsakomybės už piktnaudžiavimą pareigomis

2025-06-29

Astrologinė prognozė birželio 29-ai

2025-06-29
Tomas Masiulis

Žalgirio“ vairas patikėtas Tomui Masiuliui

2025-06-28

Karių PSD apmokės valstybė

2025-06-28

Naujiena elektromobilių rinkoje:„Xiaomi YU7“ (Foto)

2025-06-28

„Tu esi Petras – Uola“ (Mt 16, 18), Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus šventė

2025-06-28
Dainų šventė

G. Nausėda pasveikino Amerikos lietuvių dainų šventę

2025-06-28
antrankiai

Suimtas už dviejų žmonių žūtį galimai atsakingas jaunuolis

2025-06-28

D. Nausėdienė dalyvavo Ukrainos centro trečiųjų įkūrimo metinių šventėje

2025-06-28

VU studijų metų pabaigos šventėje – apdovanojimai

2025-06-28
Horoskopai

Horoskopas Birželio 28-ajai

2025-06-28

Dalį sukauptų pensijų atsargų žmonėms leista atsiimti

2025-06-27
Maistomatas

Maistomatas Vilniuje

2025-06-27

UAB “Kauniečiams”
Įmonės kodas: 307072731
PVM mokėtojo kodas: LT100017557011
Banko sąskaitos nr.: LT717044090113506715

info@vilnieciams.lt
Privatumo politika

Pranešk naujieną!

Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.

Pasidalinti žinia

Copyright © 2025 Vilniečiams.lt