Skip to content
Vilniečiams.lt
  • Miestas
  • Kriminalai
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Išsikalbėk
  • Reklama
  • Kontaktai
Vilniečiams.lt
Menu
Menu Close
  • Miestas
  • Kriminalai
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Išsikalbėk
  • Reklama
  • Kontaktai

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Registration is disabled

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Savaitgalio vakarienė šeimai 

  • 2025-07-05
  • Vilnieciams.lt
  • Maistas

Kiekviena šeima turi firminių receptų, kurie gelbsti, kai laukia vakarienė su draugais, tačiau visuomet smagu išbandyti kažką naujo. Jei anksčiau grilinote mėsos kepsnius – verta paruošti žuvį ant grotelių: ji iškeps labai greitai, o skonis bus tikrai kitoks, nei gamintos keptuvėje ar orkaitėje. Taip pat vertėtų nepamiršti, kad dabar – pats trešnių pikas, tad prie pagrindinio patiekalo būtinai pasiruoškite ir gaivų desertą.

Geriausia ant grotelių kepti visą žuvį, o bulves apvirti

Retas laikomės mitybos rekomendacijų ir žuvį valgome porą kartų per savaitę, tad ja pasigardžiuoti vertėtų bent savaitgaliais. Mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad ne taip seniai išpopuliarėjusi pusiau riebi Viduržemio jūros žuvis dorada laikoma viena iš rafinuotų žuvų. Tokią švelnaus skonio ir aromato žuvį reikėtų marinuoti kuo paprasčiau, kad aštrus marinatas neužgožtų subtilaus skonio.

„Doradai pamarinuoti tiks įprasti prieskoniai ir priedai: aliejus, druska, pipirai, citrinos sultys bei rozmarinai. Žuvį galima kepti su druska, ant grotelių bei troškinti garuose. Dorados garnyrui puikiai tinka šviežios salotos arba grilintos daržovės, prie jų galima naudoti švelnų jogurto pagrindo padažą su krapais ir šviežiais agurkais“, – rekomenduoja „Rimi“ atstovas.

Prieš dedant žuvį ant grilio jis pataria ją pusvalandžiui išimti iš šaldytuvo, nuvalyti ir nusausinti virtuviniu popieriumi. Taip ant žuvies liks mažiau skysčio ir ji neprilips prie grotelių. Be to, geriausia  kepti visą žuvį su galva ir uodega – tai bene geriausias būdas mėgautis traškia, sūria oda ir sultinga, švelnia jos mėsa.

Dabar – pirmųjų šviežių lietuviškų bulvių sezonas, tad grilintos prie žuvies jos bus puikus garnyras. V. Nadzeika sako, kad bulves su visa plona odele galima supjaustyti ilgomis plonomis juostelėmis, patepti jas aliejumi, užberti prieskonių ir dėti ant grotelių. „Juosteles ar bulvių skilteles keliolika minučių reikėtų kepti ant vidutinės kaitros, kol taps minkštos. Galima kepti ir maždaug 10 minučių apvirtas bulves: taip jas paruošite dar greičiau. Apvirę jas nusausinkite, apibarstykite mėgstamais prieskoniais, o jei įvyniosite į foliją, jau po 5–10 minučių mėgausitės skaniomis bulvėmis“, – pataria ekspertas.

Trešnės – ir desertams, ir salotoms

Atsivalgę žvilgančių tamsiai raudonų trešnių, galime pasitelkti fantaziją ir jas panaudoti patiems įvairiausiems patiekalams: keksiukų ir pyragų įdarams, desertams, vaisių salotoms – ir ne tik. Trešnės puikiai papildys bolivinės balandos salotas su riešutais ir raudonaisiais svogūnais, derės su žalialapėmis salotomis ir agurkais. Jos puikios su brandintais sūriais, taip pat paskanina padažus prie mėsos.

Pasak „Rimi Lietuva“ rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovės Dalios Čenkienės, birželio ir rugpjūčio mėnesiais – pats trešnių sezonas.

Ji primena, kad taip pat iki liepos 7 dienos neskrostoms auksaspalvėms doradoms su galvomis taikoma 36 proc. nuolaida, o šviežioms bulvėms „Spunta“ – 40 proc. nuolaida. Gerokai pigiau (su 32 proc. nuolaida) kainuos ir trešnės.

Norint pigiau apsipirkti kasdien, padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas, akcijų sekimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa. Jos dalyviai  kiekvieną savaitę gali naudotis įvairiais kuponais, „Mano šeimai“ skirtais pasiūlymais, o pirmadieniais senjorai gali apsipirkti pigiau. O visas liepos mėnuo skelbiamas „Laimės mėnesiu“, nes sukant laimės ratą kasdien galima laimėti dar vieną nuolaidą.

„Rimi“ siūlo savaitgalio vakarienei išsikepti doradą, o prie jų pasigaminti pyragą su trešnėmis ir maskarpone – toks vasariškas desertas patiks visiems – nuo mažiausio iki didžiausio. Vėliau trešnes galėsite keisti vyšniomis ar kitomis uogomis.

Kepta dorada su daržovėmis ir petražolių padažu

RECEPTAS

Žuviai reikės:

2 vnt. auksaspalvės dorados

30 ml alyvuogių aliejaus

1 vnt. citrinos

1 skiltelės česnako

3 vnt. čiobrelių šakelių

Garnyrui reikės:

300 g mėgstamų daržovių (pvz., ridikėlių, briuselio kopūstų)

Petražolių padažui reikės:

125 ml alyvuogių aliejaus

30 g petražolių

½ vnt. raudono svogūno

30 g kaparėlių

1 skiltelės česnako

druskos ir šviežiai grūstų pipirų – pagal skonį

Kaip gaminti:

  1. Nuplaukite doradas, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Įpjaukite žuvies odą keliose vietose.
  2. Doradas iš vidaus ir išorės įtrinkite alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais.
  3. Į žuvies vidų sudėkite griežinėliais supjaustytą citriną, česnako skiltelę ir čiobrelių šakeles.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Dėkite doradas į skardą ir kepkite 20–25 minutes, kol žuvis taps lengvai atsiskirianti nuo kaulo.
  5. Paruoškite daržoves: nuplaukite, supjaustykite, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite orkaitėje arba apkepkite keptuvėje, kol suminkštės.
  6. Paruoškite petražolių padažą: smulkiai sukapokite petražoles, svogūną, kaparėlius ir česnaką. Sumaišykite su alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska bei pipirais.
  7. Iškeptą doradą patiekite su keptomis daržovėmis ir užpilkite petražolių padažu.

 

Pyragas su trešnėmis ir maskarpone

RECEPTAS

Pyragui reikės:

400 g bemielės tešlos;

4 vnt. kiaušinių;

500 g Maskarponės sūrio;

100 g rudojo cukraus;

500 g trešnių.

Kaip gaminti: 

  1. Iš šaldiklio išimtą tešlą palaikykite keliolika minučių kambario tempereratūroje, tada iškočiokite iki kepimo formos dydžio. Įdėkite tešlą į skardą ir šakute pradurkite joje skylutes.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros ir kepkite pagrindą 15 minučių.
  3. Išplakite kiaušinius su cukrumi, sudėkite maskarponę.
  4. Norėdami patikrinti, ar užtenka saldumo, kelias uogas pamirkykite į kremą ir paragaukite.
  5. Jei kremas per saldus, įpilkite citrinos sulčių.
  6. Sūrio mišinį supilkite ant iškepto pagrindo.
  7. Perpjaukite trešnes per pusę, išimkite kauliukus ir suberkite ant kremo.

Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 170 °C. Kepkite 40-50 min.

 

Panašūs straipsniai:

Savaitgalio vakarienė šeimai 

2025-07-05
Pora

Globėjams pirmosios poros svekinimai

2025-07-05

„Štai aš siunčiu jus“ (Lk 10, 3) 14 eilinis sekmadienis

2025-07-05

Žuvusių Amerikos karių šeimos atvyko į Lietuvą 

2025-07-05

Globojančių šeimų festivalis

2025-07-05

P. Gražulis: esu persekiojamas nuo vaikystės (Video)

2025-07-05

Maži pasirinkimai lėmė didelius pokyčius

2025-07-05

Astrologinė prognozė liepos 5-ai

2025-07-05

JAV ginklai vėl bus tiekiami Ukrainai? (Video)

2025-07-05

Kiek Elektrėnuose liks elektros?

2025-07-05

Prezidentas Estijos dainų šventėje: Baltijos dvasia – neįveikiama

2025-07-05

Auksinė diena Lietuvos jauniems plaukikams

2025-07-05

„Neužmirškit išsikelti vėliavos“

2025-07-04

Narkotikų byla nuo iki Ekvadoro iki Vilniaus

2025-07-04
Algimantas Bartkus

Ką Lietuva laimėjo padidinusi akcizą dyzelinui?

2025-07-04

Atraskite Zanzibarą

2025-07-04

Teisme Birštono merės N. Dirginčienės baudžiamoji byla

2025-07-04

Remontas ties Gariūnais – aktualu iki pat Klaipėdos

2025-07-04

Augant išviliojamų pinigų sumoms, dera pasirūpinti aukomis

2025-07-04

Astrologinė prognozė liepos 4-ai

2025-07-04

NATO pajėgų integravimo vienetui Lietuvoje  –  10 metų

2025-07-04

Kaltę dėl skyrybų prisiima vaikai

2025-07-03
Dalius Gedvilas

Statybininkai palieka pramonininkų konnfederaciją

2025-07-03

Vilniaus merija skolinasi 70 milijonų eurų

2025-07-03

Astrologinė prognozė liepos 3 d.

2025-07-03

Lietuva vėl vertins galimą branduolinės energetikos plėtrą

2025-07-02

D. Nausėdienė sveikino jaunuosius Ukrainos folkloro atlikėjus

2025-07-02

Greitas maistas gali būti ir sveikas, ir skanus?

2025-07-02
Vytautas SINICA

Vytautas Sinica. Svarbiausias metų politinis įvykis

2025-07-02

Teisme byla dėl paminko A. Ramanauskui–Vanagui išniekinimo

2025-07-02

UAB “Kauniečiams”
Įmonės kodas: 307072731
PVM mokėtojo kodas: LT100017557011
Banko sąskaitos nr.: LT717044090113506715

info@vilnieciams.lt
Privatumo politika

Pranešk naujieną!

Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.

Pasidalinti žinia

Copyright © 2025 Vilniečiams.lt