Skip to content
Vilniečiams.lt
  • Miestas
  • Kriminalai
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Išsikalbėk
  • Reklama
  • Kontaktai
Vilniečiams.lt
Menu
Menu Close
  • Miestas
  • Kriminalai
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Išsikalbėk
  • Reklama
  • Kontaktai

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Registration is disabled

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Nepataisomi smaližiai: į skanėstų oazę rinkosi garsūs vardai

  • 2025-04-15
  • Vilnieciams.lt
  • Gyvenimas, Maistas

„Esu nepataisoma smaližė, mažais skanėstų kąsneliais save apdovanojanti dažnai!“, – sako žinoma dainininkė Indrė Launikonytė, į naujos duonos ir legendinių tortų namų „Mon Ami“ kepyklėlės atidarymą sostinėje atvykusi kartu su kolega, dainininku Vladu Kovaliovu.

Prekybos centre CUP įsikūrusią „skanią“ vietą be garsaus dueto sveikino ir penkiakovininkas, Pekino vasaros olimpinių žaidynių prizininkas Edvinas Krungolcas, krepšininkų Kšištofo ir Darjušo Lavrinovičių žmonos Tatjana bei Edita, aktorės Renata Kutinaitė, Miglė Rimaitytė ir Indrė Jaraitė bei kiti.

Nenusileidžia prancūzams

Atviraudama I.Launikonytė patikino – nors įvairiausius kepinius mėgsta tiek ji, tiek Vladas, nė vienas sėkmės nebando ryždamasis juos gaminti pats.

Dainininkei skaniausi yra šokoladiniai ir kreminiai tortai.

„Apie tokius būna sakoma – riebūs, sunkūs. Jie yra mano favoritai. Vladas pirmenybę teikia „Napoleono“ tortui ir kepiniams su vyšniomis“, – sako I. Launikonytė.

Ji patikino esanti nuolatinė „Mon Ami“ kepyklėlių viešnia, nes vertina ir gaminius be glitimo, taip pat ingredientus, iš kurių duona, bandelės, pyragai, kišai, kruasanai, kanelės, užtepėlės yra gaminamos. Penkioliktus veiklos metus šįmet skaičiuojantys duonos ir legendinių tortų namai nuo pat pradžių įsipareigojo naudoti tik natūralius produktus: ant kraiko auginamų vištų kiaušinius, tikrą pieną, lietuvišką sviestą, net uogienes tortams kepyklėlės meistrai gamina patys.

„Kepiniai man primena vaikystę – mūsų didelės šeimos šventes, ypač Kalėdas, Velykas. Na, gal greičiau pasiruošimą joms – kai senelė ir jauniausi šeimos nariai kepdavome pyragus, bandeles. Jų ruošdavome daug: kad ir draugams, ir kaimynams užtektų. Kepiniais tuo metu kvepėjo visas Kauno senamiestis“, – prisiminimais atidaryme dalinosi ir aktorė M. Rimaitytė.

Kadangi ji buvo jauniausia giminėje, senelė leisdavo žaisti – fantazuoti visokias formas iš tešlos.

„Labai didžiuodavausi, kad mano bandelės buvo tokios išskirtinės. Nors ne visi norėdavo jas valgyti, bet aš vis tiek būdavau be galo patenkinta rezultatu, – šypsosi aktorė, – Bandelių kvapas man iki šiol asocijuojasi su jaukumu ir laime. Kai senelės nebeliko, kažkaip ir bandeles nustojau mėgti“.

Ir tik su šeima apsigyvenusi Prancūzijoje, M. Rimaitytė vėl pradėjo jas valgyti.

„Juk ten neiti į „boulangerie“, yra tas pats, kas išvis negyventi!, – prancūzų įpročiais dalinasi pašnekovė, – Dar nėra net metų, kai su šeima grįžome gyventi į tėvynę ir labai džiaugiamės, kad čia yra ne tik aukščiausios kokybės lietuviškų, bet ir neprilygstamai gardžių prancūziškų kepinių. Nes kaip be jų! Vaikai turbūt jau būtų išprašę važiuoti į Prancūziją!“.

Vaikystės eksperimentai

„Pats gaminti desertų nerizikuoju. Tą daryti reikia mokėti, o aš, kadangi neturiu žinių ir patirties, miltinius skanėstus įsigyju pas profesionalus“, – sako penkiakovininkas E. Krungolcas.

Žinomas sportininkas nė vieno kepinio neišskiria – jam patinka visi, pagaminti savo srities žinovų.

Iš vaikystės E. Krungolcas prisimena pyragėlius su beze, ledus, pyragaičius „bulvytes“ ir močiutės keptus žagarėlius.

Pats namuose jis gamindavo desertą iš kiaušinių „kogel mogel“, virdavo kondensuotą pieną.

Tokie patys skanėstai lydėjo ir dainininko V.Kovaliovo vaikystę, kurią saldino ir keptuvėje kaitintas bei ledinuku virsdavęs cukrus.

„Mano vyras – smaguris. Nė viena mūsų šeimos šventė nevyksta be „Voveraitės“ torto“, – pasakoja I. Jaraitė.

Saldomane save vadina aktorė R. Kutinaitė. Kasdienė jos tradicija – mažas „pasilepinimas“ prie kavos.

„Mano sūnus, kaip ir E. Krungolco dukra, gyvas galėtų būti vien saldumynais, todėl kartais namuose pagaminu ką nors nesudėtingo – želė ar tinginį. Iš vaikystės įsiminiau močiutės, vėliau – mamos ruošiamą obuolių pyragą. Jis būdavo toks gardus, kad kartą pusbroliai per naktį paslapčiomis visa jį suvalgė, ryte „nusikaltimu“ apkaltinę peles“, – pasakoja R. Kutinaitė.

Vaikystėje, norėdama ko nors saldaus, ji sode prisiskindavo vyšnių, sumaišydavo jas su cukrumi bei pienu, užšaldydavo kameroje ir tuomet skanaudavo. Arba degustuodavo kondensuotą pieną, tirpią ir saldžią granulių arbatą. Dabar aktorė jau renkasi „Mon Ami“ meistrų kepinius.

Tai – dažnas ir T. Lavrinovič šeimos pasirinkimas. Pašnekovė ypač mėgsta įvairius kišus, užtepėlę su ožkos sūriu, eklerus, pistacijų tortą. Iš vaikystės ji prisimena „romo bobą“, kurios skonis neblėsta iki dabar.

Retai namuose saldumynus patys gaminantys Lavrinovičiai šį pavasarį ketina paeksperimentuoti – iš bičiulių Italijoje sužinoję originalų tiramisu receptą, jį tikisi paversti skania realybe.

Edita Lavrinovič pasakoja, jog jos draugystė su duonos ir legendinių tortų namais prasidėjo, kai vyras žaidė Kauno „Žalgiryje“. Tuomet, prieš gerą dešimtmetį, kepyklėlė dar veikė tik šiame mieste. Į sostinę pašnekovė lauktuvių parveždavo „Medučio“, „Napoleono“ ar morenginio torto, eklerų su pistacijų kremu, duonos su kanapėmis, sviesto užtepėlę su žalumynais. Skubančiai moteriai pietumis kartais tapdavo kišai su lašiša ir voveraitėmis.

Parengė Inga Labutytė, nuotraukos Renotus Vičiūnės

 

 

Panašūs straipsniai:

Lietuvai grąžintas Baltarusijos sieną taranavęs pavežėjas

2025-05-23

Astrologinė prognozė gegužės 23-ai

2025-05-23
Egidijus Kieras

Kada tampi verslininke ar verslininku?

2025-05-23

Banu Mushtaq apdovanota literatūros premija

2025-05-22

„Sąvaržėlė“: išskirtinė statybų inžinerija Vilniuje

2025-05-22

LKL prasideda ketvirtfinaliai

2025-05-22

Naujas kibernetinio saugumo subjektų registras Lietuvoje

2025-05-22

Ką turi žinoti žemdirbiai, nukentėję nuo šalnų

2025-05-22
Horoskopai

Astrologinė prognozė gegužės 22-ai, ketvirtadieniui

2025-05-22

Pažangus vaikinas nuteistas pagrįstai

2025-05-22

Laukiniai gyvūnai mieste – kas atlygins padarytą žalą?

2025-05-21

Vilnius kviečia rinkti vardus elektriniams laivams

2025-05-20

Teks investuoti į pasėlių stiprinimą

2025-05-19

Šolomo Aleichemo gimnazijai – 35-eri

2025-05-18

Choreografas M. Ostruschnjak: Kaip reaguos Lietuvos sporto fanai

2025-05-16

Šokio pamokos persikelia link žmonių su negalia

2025-05-15

Bus teisiamas galimas moters žudikas

2025-05-14

Vilniečiams dvigubai atpigo šildymas?

2025-05-13

VU mišrus choras „Gaudeamus“ švenčia 85-ąjį jubiliejų – nuties tiltus iki Brazilijos

2025-05-12

„Maisto banko“ akcijoje – dosnumo rekordas

2025-05-12

Šiandien dera gerbti tuos, kas moka mokesčius

2025-05-11

Gaisras AB „Plasta“ užgesintas

2025-05-10

Sapiegų rūmuose – „Sužydėjusi viltis“ vakaras

2025-05-10

Vilnietei Mildai Kauno klinikos atsatė regos dovaną

2025-05-10
Horoskopai

Astrologinė prognozė gegužės 10-ai

2025-05-09
Greitas maistas

Prie Vilniaus – ilgai laukta greito maisto naujiena

2025-05-06

Vilniuje – atsakymai į pasaulinius iššūkius

2025-05-05

„EXPO 2025“ Osakoje lankytojai sodina mišką…Lietuvoje ir Latvijoje

2025-05-05

Fabijoniškėse keisis neatpažįstamai

2025-05-05

Islandijos stotelė naktiniam Vilniui

2025-05-04

UAB “Kauniečiams”
Įmonės kodas: 307072731
PVM mokėtojo kodas: LT100017557011
Banko sąskaitos nr.: LT717044090113506715

info@vilnieciams.lt
Privatumo politika

Pranešk naujieną!

Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.

Pasidalinti žinia

Copyright © 2025 Vilniečiams.lt