Senovės
civilizacijose
gydymui
naudotos
garstyčios
šias
laikais
tampa
vis
populiaresniu
pagardu
prie
įvairių
patiekalų.
Jų
rūšių
yra
visa
galybė
–
nuo
lietuviams
įprastų
prancūziškų
Dižono
iki
vokiškų,
naudojamų
dešrainiams
gardinti.
Visos
jos,
pasak
sveikatai
palankios
mitybos
specialistės,
gydytojos
dietologės
dr.
Editos
Gavelienės,
yra
puikus
medžiagų,
padedančių
virškinimui,
šaltinis.
Rugpjūčio
6–ąją,
minint
Tarptautinę
garstyčių
dieną,
prekybos
tinklo
„Rimi“
komercijos
operacijų
vadovė
Olga
Suchočeva
kviečia
pasigaminti
išskirtinus
sumuštinius
su
garstyčiose
ir
meduje
marinuota
lašiša.
Garstyčios
padeda
virškinimui
Vasaros
sezonu
garstyčiomis
gardiname
įvairius
grilio
patiekalus.
Be
jų
neapsieina
dešrainiai,
mėsainiai,
šašlikai
ar
kitas
šiltuoju
metų
laiku
valgomas
maistas.
Dažnai
garstyčias
tarp
ingredientų
randame
ir
įvairių
vasariškų
salotų
receptuose.
Pasak
gydytojos
dietologės
dr.
Editos
Gavelienės,
toks
garstyčių
naudojimas
duoda
naudą
žmogaus
organizmui.

–
Vilnius,
2021-08-18(Gedmantas
Kropis/Fotobankas).
„Garstyčių
sėklose
randama
vitaminų
A,
B6,
B9,
C
ir
D
bei
omega-3
riebalų
rūgščių.
Jose
yra
daugybė
mineralų:
magnio,
kalcio,
seleno,
mangano,
vario.
Organizmui
jos
naudingos
ir
todėl,
kad
garstyčių
grūdeliai
yra
nevirškinamos
skaidulos,
bet
pačiam
virškinimo
procesui
teikia
papildomos
naudos“,
–
sako
gydytoja
dietologė.
Besilaukiančioms
mamoms
valgyti
nereikėtų
Anot
sveikatai
palankios
mitybos
konsultantės,
garstyčių
grūdeliai
kai
kuriais
atvejais
gali
būti
kenksmingi
valgančiajam,
todėl
juos
vartoti
reikėtų
saikingai
–
didesnio
kiekio
garstyčių
valgymas
gali
sukelti
alergijas.
„Grūdeliuose
yra
ir
žmogui
toksiškų
medžiagų,
tokių
kaip
eruko
rūgštis,
tačiau
vartojant
garstyčias
saikingai,
kaip
pagardą,
jos
tikrai
nepakenks.
Tiesa,
besilaukiančioms
ar
maitinančioms
moterims
bei
vaikams
iki
trejų
metų
geriau
garstyčių
nevartoti.
Nors
alergija
garstyčioms
ir
nėra
dažna,
vis
tik
svarbu
stebėti
savo
organizmo
reakcijas,
ypač,
jei
turite
bėdų
su
virškinimo
organų
veikla“,
–
įspėja
dr.
Edita
Gavelienė.
Kiekvienam
patiekalui
dera
tinkamai
atsirinkti
garstyčias
Renkantis
garstyčias
derėtų
prisiminti,
kad
visos
jų
rūšys
turi
būti
naudojamos
skirtingiems
patiekalams
gardinti.
Prekybos
tinklo
„Rimi“
komercijos
operacijų
vadovė
Olga
Suchočeva
pataria,
kaip
šiuos
pagardus
atsirinkti
tinkamai
ir
nepasimesti
skonių
įvairovėje.
„Norint
teisingai
garstyčias
naudoti
pagal
paskirtį,
labai
svarbu
suprasti,
kuo
skiriasi
jų
rūšys.
Geltonosios
garstyčios
yra
švelnios
ir
idealiai
tinka
kasdieniam
naudojimui,
tepant
jas
ant
sumuštinių
ar
mėsainių
bandelių.
Aštresnio
skonio
Dižono
garstyčios
puikiai
tiks
salotoms
ir
padažams.
Aitrios
rudosios
garstyčios
suteiks
pikantiškumo
delikatesiniams
sumuštiniams
ir
dešrelėms,
o
viso
grūdo
garstyčios
suteikia
puikią
tekstūrą
mišrainėms
ar
mėsos
gaminiams.
Todėl
rekomenduoju
pasirinkti
tinkamą
garstyčių
rūšį
pagal
ruošiamą
patiekalą“,
–
pataria
O.
Suchočeva.
Garstyčios
puikiai
suminkština
mėsą
Derėtų
prisiminti,
kad
garstyčias
galima
naudoti
ne
tik
kaip
pagardą,
bet
ir
kaip
mėsos
marinatą.
Toks
papildomas
šio
pagardo
panaudojimas
mėsai
suteiks
daugiau
įvairialypio
skonio,
o
šalia
garstyčių
prireiks
tik
keleto
papildomų
ingredientų.
Pasak
prekybos
tinklo
„Rimi“
komercijos
operacijų
vadovės,
taip
paruošti
marinatą
yra
labai
paprasta.
„Garstyčios
puikiai
suminkština
ir
suteikia
mėsai
neragautą
skonį.
Tiesiog
prieš
kepant
mėsą
patepkite
ją
garstyčių,
žolelių
ir
prieskonių
mišiniu
bei
kuriam
laikui
palikite.
Kai
mėsa
susimarinuos,
drąsiai
ją
kepkite
ant
grilio
ar
tiesiog
keptuvėje.
Kartu
toks
marinatas
padės
labiau
įsisavinti
prieskonių
savybes,
jie
geriau
perduos
savo
aromatą
viso
kepimo
metu“,
–
apie
platų
garstyčių
panaudojimą
pasakoja
O.
Suchočeva.

vadove.
2022-08-08.
(Gedmantas
Kropis/
BNSFoto)
Nusipirkus
parduotuvėje
garstyčias,
svarbu
jas
tinkamai
laikyti.
„Garstyčias
reikia
laikyti
vėsioje,
tamsioje
vietoje,
atokiau
nuo
tiesioginių
saulės
spindulių
ir
karščio.
Taip
jos
išsaugos
visas
savo
naudingąsias
savybes
ir
nesuges.
Atidarytas
garstyčias
būtinai
laikykite
šaldytuve,
kad
jos
išliktų
šviežios
ir
nesugestų
anksčiau
galiojimo
laiko
pabaigos“,
–
pažymi
komercijos
operacijų
vadovė.
Garstyčių
dienos
proga
kviečiame
pasigaminti
išskirtinius
sumuštinius
su
meduje
ir
garstyčiose
marinuota
lašiša.
RECEPTAS
Sumuštiniai
su
meduje
ir
garstyčiose
marinuota
lašiša
Agurkams
marinuotiems
su
krienais
prireiks:
4
šaukštų
cukraus;
2
šaukštų
acto
rūgšties
(12
%);
100
ml.
vandens;
0.5
vnt.
agurko;
2
šaukštų
tarkuotų
krienų.
Marinuotai
lašišai
prireiks:
1
vnt.
citrinos;
1
šaukšto
Dižono
garstyčių;
2
šaukštelių
medaus;
3
šaukštų
maisto
gaminimui
skirto
aliejaus;
1
žiupsnelio
druskos;
1
žiupsnelio
šviežiai
sumaltų
pipirų;
200
g.
lašišos
nugarinės
dalies.
Patiekimui
reikės:
Traškios
duonelės;
Krapų.
Agurkų
marinuotų
su
krienais
gaminimo
eiga:
-
Sumaišykite
cukrų,
actą
ir
vandenį.
Plakite
viską
iki
tol,
kol
cukrus
ištirps. -
Supjaustykite
agurką
plonais
griežinėliais
su
pjaustymo
mandolina
arba
sūrio
pjaustykle.
Nuskuskite
krienus
ir
sutarkuokite
juos. -
Sumaišykite
agurką
ir
krienus
su
acto
marinatu.
Palikite
marinuoti
ne
mažiau
nei
1
valandai,
pageidautina
netgi
nakčiai.
Marinuotos
lašišos
gaminimo
eiga:
-
Sutarkuokite
ploną
išorinę
citrinos
žievelę
ir
išspauskite
sultis
iš
citrinos.
Suplakite
kartu
citrinos
sultis
(0.5
šaukšto),
žievelę,
garstyčias,
medų,
aliejų,
druską
ir
pipirus. -
Supjaustykite
lašišą
griežinėliais,
apytiksliai
3
mm
storio,
ir
uždėkite
su
virtuviniu
teptuku
storą
garstyčių
marinato
sluoksnį
ant
lėkštės. -
Sudėkite
lašišos
griežinėlius
ant
marinato
ir
uždėkite
ant
lašišos
su
virtuviniu
teptuku
likusį
marinatą.
Palikite
marinuotis
kambario
temperatūroje
1
arba
2
valandas
prieš
patiekiant.
Patiekite
kartu
su
traškia
duonele.
Papuoškite
lašišą
marinuotais
agurkais
ir
krapais.
Skanaus!